De kracht van audionabewerking

Passie voor audio. De wil om mooie audio te maken en de drive om met audio een sterk en aansprekend verhaal te vertellen. Voor mij is het zo logisch als hagelslag op je broodje pindakaas (tikkeltje persoonlijk), maar misschien is het duidelijker als ik zeg: ‘zo logisch als mayonaise bij de friet’ of om in het juiste thema van dit artikel te blijven, ‘zo logisch als keihard meezingen met je favoriete plaat op de radio.

Toch wordt dit idee, die onmisbare aanwezigheid van audio, lang niet altijd gedeeld en wordt de kracht van audio bij beeld ook nog geregeld onderschat. Eigenlijk weten we het allemaal stiekem al heel erg goed. Want een spannende film waarvan de beelden ineens worden uitgezet en waar je alleen nog maar audio hoort - die kan nog steeds spannend voelen. Terwijl een spannende film zonder audio niet hetzelfde effect heeft. Stel je voor: er staat opeens een man voor de deur. Zonder audio kan het ook een postbode zijn. Maar met spannende muziek heb je gelijk een andere associatie, en staat er misschien wel een moordenaar… Beelden vullen ons vermogen tot primaire emoties vrij eenvoudig in. Als ik alleen al denk aan de mooie beelden van een berglandschap, ergens in Oostenrijk of Zwitserland, dan word ik al blij. Maar als diezelfde beelden steeds weer voorbij blijven komen, dan ga ik eraan wennen en wordt het normaal. Saai, misschien wel. Audio daarentegen zorgt voor een dieperliggend en onbewust gevoel, want de audio kan een extra verhaal vertellen, de beelden aanvullen en verrijken. Met kleine kraakjes, subtiele nuances, bijna verstopte details. Audio brengt de beelden tot leven. Als ik de beelden van datzelfde berglandschap voor me zie, maar tegelijkertijd ook de wind door de bomen heen hoor blazen, links een kerkklok hoor luiden, en in de verte een paar koebellen klinken die steeds dichterbij komen: dan pas krijg ik écht gevoel bij de beelden.

Dit onbewuste, maar verrijkende gevoel kan overal in zitten. In een mooie dialoog, in wat toegevoegd sounddesign, in de uitgekozen muziek - al dan niet op maat gemaakt, in een extra opgenomen voice-over, of in de mixage aan het eind, waardoor alles mooi in balans klinkt. Audio maakt een verhaal tot een complete ervaring.

Bij Studio IVO zetten we onze passie voor mooie audio in bij onder andere audionabewerking. Hier zijn we letterlijk dag in dag uit met heel veel plezier mee bezig. Gemiddeld doen we per jaar de audionabewerking van zo’n 450 tot 500 tv-programma’s en -commercials. Van de NPO tot RTL4, RTL7, RTLZ en SBS6: onze audio wordt voor alle zenders met dezelfde passie geproduceerd.

Je kunt bij ons terecht voor alle verschillende fases en onderdelen: mooie voice-overopnames, sounddesign, muziekproducties, mixage, etc. Alles is mogelijk en alles is bespreekbaar. En we vinden alles net zo leuk.

Wil je ook eens praten over audionabewerking van jouw tv-programma of commercial? Of heb je wellicht behoefte aan een ander stuk audio voor een mooi project? Neem dan contact met ons op. We staan altijd voor je klaar!

Next
Next

StudioVLOG #01: Een kijkje in de keuken